Saturday, 5 May 2012

rinduku bertunas kembali.....

      Setelah sekian lama, aku sekali lagi ketemu dengan karya Dato' Shahnon Ahmad. Walaupun masa berlalu dengan begitu pantas, masih jelas terbayang novel-novel karya Sasterawan Negara ini  yang pernah aku baca. Antaranya Rentong, Seluang Menodak Baung, Ranjau Sepanjang Jalan, Srengenge dan sebagainya. Ranjau Sepanjang Jalan merupakan karya yang paling berbekas dalam jiwaku. Dengan teknik penceritaannya yang  sangat menarik dan paparan isu kemiskinan masyarakat desa yang bersawah padi, Shahnon Ahmad berjaya memainkan emosi pembaca untuk terus menyusuri jalan cerita novel ini  sehingga ke muka surat yang terakhir. Perincian yang jelas tentang kesakitan yang dialami oleh Lahuma yang menderita ditusuk duri nibung pada kakinya hingga menyebabkan kakinya busuk  dan kekuatan semangat isterinya Jeha dalam menangani pertembungan antara manusia dengan alam menjadikan karya ini sebagai salah sebuah karya agung negara. Karya ini di filemkan di negara ini dengan tajuk yang asal  manakala pengarah filem dari Cambodia memanifestasikan karya ini dengan judul "Rice People" . Selain itu, Ranjau Sepanjang Jalan turut diterjemahkan ke dalam Bahasa Inggeris dengan tajuk " No Harvest But A Thorn"  

                                                               Shahnon Ahmad       Pembentangan pelajarku mengenai cerpen Shanon Ahmad yang berjudul Ibu dan Ceper benar-benar mengingatkan aku tentang sesuatu yang pernah aku rasa pada suatu masa dahulu. Petikan dalam cerpen ini ".....setiap kali bapa pulang dari rimba belantara berdenak burung, bapa membawa pulang gadung seguni dua"  Gadung atau ubi gadung merupakan sejenis ubi liar yang beracun. Dikenali dengan pelbagai nama; ubi nasi, ubi merah, ubi kipas dan sebagainya merupakan makanan ruji bagi penduduk di kawasan pedalaman di sebelah utara dan Pantai Timur. Kata orang beberapa jenis kuih boleh dihasilkan daripada ubi gadung seperti kuih lok lik, onde-onde, puteri mandi, kuih lapis, buah gomak, bubur dan gadung goreng. Tetapi aku hanya pernah merasa  ubi gadung rebus yang digaul dengan kelapa parut bersama gula dan garam atau ubi gadung yang dikukus dengan jagung atau beras pulut.


                                              pokok, ubi dan hasilnya setelah di proses
      
                                                               Mufin daripada ubi gadung      Keistimewaan dari segi rasanya sukar untuk aku bayangkan. Proses yang memerlukan masa lebih kurang seminggu dimulai dengan kerja-kerja menggali, mengupas kulit, menghiris nipis-nipis diikuti dengan merendamkannya untuk membersihkan racun yang ada, menjadikan ubi ini  lebih istimewa lagi. Ubi beracun ini memerlukan masa beberapa hari untuk membuang racunnya.Ubi gadong direndamkan di kawasan air mengalir deras seperti dalam sungai selama beberapa hari (lebih kurang empat malam) sebelum di masak untuk menghilangkan toksin "dioscorine". Apabila direndam "dioscorine" didalamnya akan dilarutkan oleh air. Ubi gadung boleh menyebabkan "hepafotoxicity": kerosakan hati, kerosakan saraf dan dalam sesetengah kes boleh menyebabkan kematian. Jadi, hanya yang benar-benar arif sahaja boleh menguruskan ubi ini daripada bahan beracun kepada makanan yang enak untuk dimakan.
      Ubi gadung dikatakan mempunyai pelbagai kebaikan. Selain dapat mengawal ulat pengorek batang padi di sawah padi, ekstrak daripadanya sering digunakan sebagai tuba bagi memabukkan ikan supaya mudah ditangkap.Menyedari kepentingannya dalam pelbagai aspek menyebabkan kerajaan negeri Terengganu memperuntukkan sebanyak RM 2.2 juta kepada UniSZA untuk menjalankan penyelidikan dan seterusnya mengkomersialkan ubi gadung seperti yang telah dilakukan oleh negara Mexico.       Pasar Besar Kota Bharu (sekarang dikenali sebagai Pasar MPKB)  menyajikan banyak makanan yang perlu menjalani  beberapa proses sebelum layak menjadi hidangan. Berpuluh-puluh tahun dahulu bukan sesuatu yang sukar untuk membeli ubi gadung rebus, jering rebus dan buah perah rebus. Tetapi kini, pencarianku untuk merasai semula makanan ini menjadi semakin sukar. Buah perah merupakan sejenis buah yang berasal dari pokok perah yang tumbuh dalam hutan hujan Khatulistiwa.Isinya boleh dimakan secara mentah, tetapi jika dimakan secara berlebihan boleh menyebabkan mabuk atau pening. Buah perah boleh direbus atau di goreng dengan menggunakan pasir dan dibuat gulai. Dari segi rasa, buah ini lebih sedap dari pada buah berangan. Rasa makanan itu mungkin hanya akan menjadi kenangan bagi aku sahaja. Walau bagaimanapun yang masih kelihatan sekali-sekala di Pasar Besar Siti Khadijah ialah jering rebus.

                                                                     Buah perah
pokok dan buah jering
      Jering rebus dimakan bersama kelapa parut yang digaul dengan sedikit gula dan garam terlebih dahulu. Kadang-kadang aku menumbuk jering rebus dengan menggunakan lesung batu secara kasar-kasar sebelum dicicah kelapa parut. Jering sebenarnya dikelaskan sebagai racun sederhana kerana ia mempunyai asid djenkolik dan asid amino yang boleh menyebabkan keracunan.jering. Jering tua perlu direbus berjam-jam lamanya untuk membuang getah atau bisa jering supaya tidak mengalami KAPIT JERING atau kencing tidak lawas. Rasa sakit ketika membuang air kecil atau "kena dedas" memerlukan jering direbus dengan berbagai-bagai daun termasuk akar pokok kelapa, kulit jering, satu batang paku, sabut kelapa dan sedikit abu dapur untuk menghilangkan racun yang ada.

  Jering Relung-jering tua yang ditanam dalam pasir sehingga berakar dan dimakan  sebagai ulam

Jering Rebus
 
Jering Tua 
 
Jering Muda

INFO TAMBAHAN :
PERIBAHASA TANGKAI JERING/KETAM BATU MEMBAWA MAKSUD KEDEKUT MANAKALA PERIBAHASA GADUNG RASA UBI PULA MEMBAWA MAKSUD ORANG MISKIN YANG BERASA DIRINYA KAYA.


                                                                           SUMBER GAMBAR:IMEJ GOOGLE

No comments:

Post a Comment