Friday, 22 June 2012

di penghujung usiamu

Konvokesyen kali ke-11 yang bertemakan "The knowledge Realization" di Dewan Tun Canselor, Universiti Mutimedia (MMU) meninggalkan satu kenangan yang berbekas di hatiku. Sesuatu yang tidak berlaku di majlis yang seumpamanya, menggamit rasa keibuanku.  Dendangan lagu Ayah dan Ibu memenuhi setiap ruang dewan dan yang paling mengharukan ialah semasa alunan lagu tersebut para penerima anugerah turut berdiri untuk meraikan ibu bapa masing-masing. Kelopak mata setiap hadirin mula berkaca dan ada yang menyeka air mata mereka daripada terus membasahi pipi. Suasana dewan begitu bening tanpa butir-butir bicara dan terasa dunia terhenti seketika untuk menikmati detik tersebut.

                                         Dewan Tun Canselor MMU:Konvokesyen kali ke-11      Entah mengapa pada hari-hari mendatang ini  ingatanku terhadap ibu begitu kuat.Seakan-akan aku berkongsi segala kesepian, kekosongan dan kesunyiannya. Dalam jarak beratus-ratus kilometer, kita berbumbungkan langit yang sama dan di kejauhan ini aku semakin mengerti perasaanmu. Engkau bagaikan berada di rumah tanpa jendela yang diselimuti tabir sepi.Kamarmu umpama tiada pintu yang memenjarakan kesunyian bersamamu. Pandangan jauhmu dan lirik matamu terasa begitu kosong tanpa palitan apa-apa warna.Kehadiran siang dan malam sudah tidak membawa apa-apa makna buatmu.


      Pada usia mudamu, ibu seorang yang bekerja keras untuk memenuhi tuntutan keluarga. Dengan gaji ayah yang tak seberapa engkau melakukan pelbagai kerja untuk menambahkan pendapatan keluarga. Seingat aku, engkaulah yang bersengkang mata mengambil upah menjahit baju, membuat kuih untuk dijual, mencanting batik dan yang paling mengharukan apabila engkau seharian mengisi kapsul ubat sehingga ibu jarimu menjadi keras kematu. Segala pengorbananmu adalah untuk memastikan anak-anakmu dapat merasa sedikit "kemewahan" :dapat membeli pakaian dan kasut baru mungkin sekali atau dua kali setahun.Walau sepahit manapun pengalaman yang telah ditempuhi ibu semasa membesarkan kami, semuanya seakan diganti dengan kepuasan dan kelegaan apabila melihat anak-anaknya berjaya dan bahagia.

                                              Ibu sewaktu mudanya cantik dan menawan orangnya.

Ibu di usia tuanya tetap manis dipandang mata.      Kini, di penghujung usiamu, ibu menjadi semakin lemah. Kekuatan tenagamu semakin berkurangan pada setiap hari yang mendatang. Untuk menyuapkan nasipun tanganmu menggeletar dan menyebabkan nasi bertaburan. Untuk menapakpun, engkau tidak mempunyai kudrat. Kini engkau menghabiskan sebahagian masamu ditempat tidur. Memandang mata layumu, begitu menyebakkan aku. Ketangkasanmu menguruskan rumah tangga, keenakan air tanganmu dalam menyediakan makanan dan kelembutanmu mengusap kesakitanku telah hilang ditelan waktu.Aku benar-benar merindukan waktu itu. Walau bagaimanapun bibirmu masih kuat untuk berzikir dan bertahmid. Dengan suara yang perlahan ibu membisikkan kepadaku yang dia tidak pernah seharipun lupa berdoa untuk aku dan keluarga. Betapa besarnya kasih ibu, dalam keadaan yang begitu lemah dan tanpa kudrat pun dia masih tidak lupa mendoakan kebahagiaan hidupku.      Aku?? Benarlah kata orang tua-tua, seorang ibu boleh menjaga tujuh atau lapan anak tetapi tujuh atau lapan anak itu tidak mampu menjaga seorang ibu.Ya Allah, Engkau golongkanlah aku dalam kalangan anak-anak yang soleh. Lagu Jasa Bonda ini mengungkapkan kebenaran perasaan seorang ibu. " Kau dibuai mimpi....dia jaga. Kau bersenang...dia bekerja. Untukmu tiada terbatas. Memberi tak minta dibalas......".....Engkau semakin dewasa berjiwa merdeka, sedang dia semakin tua membilang usia, disaat kau berjaya .....dia tidak berdaya....."

                                                  HAYATILAH LAGU JASA BONDA Bila mak kata dia teringat, kita jawab kita sibuk sangat.
 Bila ayah kata dia rindu, kita jawab nantilah hujung minggu.
 Bila mak minta kita pulang, kita jawab kita belum lapang.
 Bila ayah minta kita singgah, kita jawab kerja kita belum selesai.
 Bila hati kita terguris, kita kata “Mak memang tak pernah faham”.
 Bila hati kita terhiris, kita kata “Ayah memang tak ambil kisah”


Tetapi


 Bila hati mak kita terguris, mak kata “Tak apa, dia masih muda”.
 Bila hati ayah kita terhiris, ayah kata “Tak apa, belum sampai akalnya”.
 Bila kita menangis tanda lapar, mak berlari bagai hilang kaki.
 Bila kita merintih tanda derita, ayah bersengkang mata bagaikan tiada lena.
 Bila kita sedih kerana gagal, mak setia membekalkan cekal.
 Bila kita pilu kerana kecewa, ayah teguh berkata dia tetap bangga.


      Maafkan aku ibu, maafkan aku ayah kerana sentiasa berada di dalam kumpulan "NANTI" dan sentiasa mencipta "ALASAN" Akan aku hargai MEREKA: insan yang bernama ibu dan ayah semasa mereka masih bernafas.Akan aku luahkan sayang sebelum terlambat.

PADA USIA 6 TAHUN  -  "MAK SAYA SAYANG MAK!"
PADA USIA 10 TAHUN -"MAK ,APA-APA LA"
PADA USIA 16 TAHUN - "MAK SAYA MERIMASKAN"
PADA USIA 25 TAHUN - "MAK, MEMANG BETUL CAKAP MAK SELAMA NI"
PADA USIA 30 TAHUN - "SAYA NAK PERGI RUMAH MAK"
PADA USIA 50 TAHUN - "SAYA TAK NAK KEHILANGAN MAK!"

Kita cuma mempunyai SEORANG Mak. Bagi yang masih ada, hargailah MAK kita. Bagi yang sudah kehilangan Mak, mari sama-sama kita sedekahkan al-Fatihah.                                                           SUMBER GAMBAR:GOOGLE DAN MILIK PERIBADI
                                                            SUMBER LAGU: YOU TUBENo comments:

Post a Comment