Tuesday, 30 October 2012

Menambak bahagia dalam ijab kabul

Membaca buku Mencari Makna Hidup tulisan Parlindungan Marpaung memberi satu inspirasi dan dimensi baharu dalam kotak pemikiranku. Motivasi yang disampaikan secara santai dengan pelbagai contoh dari kehidupan, dapat membangkitkan kesedaran dan keberanian bagi melakukan perubahan diri ke arah yang lebih baik . Antara tulisannya yang menarik perhatianku ialah " jangan mengukur dan mengeluh betapa tingginya sesebuah gunung sebelum cuba mendakinya, kerana selepas berjaya mencapai puncaknya, kita pasti mengatakan betapa rendahnya gunung itu" 

      Kata-kata yang penuh semangat ini memungkinkan kita mengumpul kekuatan yang luar biasa untuk menjadi insan yang luar biasa dalam menempuh kepayahan dan pahit getir kehidupan. Alam perkahwinan bagaikan sebuah kanvas kehidupan yang dipenuhi dengan pelbagai warna, terserah kepada kita untuk mencorakkannya. Sebagai watak utama dalam ikatan suci ini, baik isteri mahupun suami mempunyai tanggungjawab yang perlu digalas secara bersama-sama bagaikan berat sepikul, ringan sejinjing (bersama-sama dalam suka duka atau mengerjakan sesuatu) 

     Rutin kehidupan yang menjemukan akan menambahkan lagi palitan luka kepada sesebuah perkahwinan. Sekiranya keletihan dan kepenatan dalam tugasan tidak diurus dengan baik maka bibit-bibit kebahagiaan akan semakin menjauh dan akan terpaparlah wajah yang kusam dan mencuka.  Parlindungan Marpaung dalam bukunya turut menggambarkan reaksi seorang suami yang isterinya menghidapi demam selesema pada tahun kelapan perkahwinan mereka :


TAHUN KEDUA: " sayang, saya berasa terganggu mendengar suara bersinmu, apalagi ketika ini saya sedang banyak kerja pejabat. Pergilah masuk tidur di bilik, sayang"

TAHUN KETIGA: "Mungkin dirimu perlu berehat sayang, kerana apabila demam, yang penting rehat. Kamu suka sup ayam, bukan? Nanti saya minta pembantu masakkan"

 TAHUN KEEMPAT: " Jagalah kesihatanmu, sayang. Selesaikan kerjamu dulu dan siapkan anak-anak, selepas itu rehat, ya"

 TAHUN KELIMA: "Kenapa tidak makan ubat jika sakit? Jangan main-main jika sakit. Suruh pembantu rumah mengurutmu, mana tahu mungkin boleh sembuh"

 TAHUN KEENAM: "Makan ubat tidak sembuh-sembuh? kasihan anak-anak sekiranya semua kena jangkitan. Mahu dibiarkan sahaja hidungmu tersumbat sepanjang malam. Cubalah sapu minyak angin, moga-moga boleh sembuh."

 TAHUN KETUJUH: "Apabila terbersin, tutuplah mulutmu...nanti orang lain pun terkena jangkitan. Sekiranya sakit, janganlah libatkan orang lain pula."

 TAHUN KELAPAN: " Memang keluargamu ada penyakit selesema. Cubalah pulang ke rumah keluargamu dan tinggal di sana sehingga sembuh. Jika berada bersama dengan keluarga sendiri, selalunya penyakit boleh sembuh lebih cepat"    Cerita sinis ini sedikit sebanyak mencalar kisah cinta manusia. Perkahwinan yang baru menginjak usia lapan tahun mula ditumbuhi titik-titik hitam. Kemana perginya kebahagiaan? Kebahagiaan merupakan sesuatu yang subjektif  dan unik.  Apabila perasaan ini tumbuh subur dalam lubuk hati, ia akan  terpancar jelas pada wajah-wajah mereka yang dianugerahi Allah perasaan ini. Bahagia boleh dimiliki oleh sesiapapun tanpa mengenal darjat keturunan, justeru kitalah yang perlu meraikan cinta untuk mengembalikan kebahagiaan dalam rumah tangga. Hubungan suami isteri hendaklah Bagai labah-labah cinta akan telurnya( sangat menyayangi)  dan Berjarak serasa hilang, bercerai serasa mati (sangat saling mencintai) ataupun Bagai jentayu menanti hujan(sangat rindu). 

Kebahagiaan dalam rumah tangga mengikut kata penulis Pahrol Mohd Juoi perlu dibina. "Jangan mencari kebahagiaan dalam rumah tangga, tetapi bawalah kebahagiaan itu ke dalamnya" Tambah penulis lagi,  membina kebahagiaan itu umpama menanam pokok yang memerlukan benih, baja, air dan cahaya yang dipupuk dengan penuh kesabaran dan konsisten. 

    Mengikut penulis, antara empat nilai positif yang perlu ada pada setiap pasangan ialah MELIHAT SISI POSITIF PASANGAN. Sebagai manusia biasa, pasangan kita mempunyai pelbagai kekurangan dan kelebihan. Itulah fitrah manusia. Namun jika kita sentiasa mampu melihat sisi positif pasangan kita, maka kita dapat mengatasi sisi negatifnya.

     Kita juga perlu fokus kepada penyelesaian,bukannya kepada permasalahan.Dalam rumah tangga pasti ada masalah. Masalah ialah peluang untuk kita menjadi lebih akrab dan lebih cinta kepada pasangan masing-masing asalkan kita fokus kepada cara untuk menyelesaikannya.

        Dorongan yang tinggi untuk memberi akan menyerikan rumah tangga dengan kasih sayang dan rezeki yang berkat. Akhir sekali, Yakin terhadap diri sendiri menyebabkan seseorang itu fokus dan mengoptimumkan kelebihan dirinya berbanding dengan kekurangannya.

                Jadi, kebahagiaan mesti disemai dari dalam rumah tangga itu sendiri disamping sentiasa menadah tangan untuk berdoa kepada Allah supaya sentiasa merahmati rumah tangga yang dibina dengan bunga-bunga kebahagiaan dan aura kasih sayang.

                                                                                                       SUMBER LAGU: YOU TUBE

No comments:

Post a Comment